Szeretek olvasni! - A sikeres és tartalmas élet titka a fejlődés.

A világ megváltozott, és folyamatosan változik, nekünk is folyamatosan változni kell vele. A 21. századra eljutottunk az információ forradalmához. Az információs forradalom korában a tudás vált a teljesítmény elsőrendű és legértékesebb tényezőjévé. A munkaerő korszakából átléptünk az ész korszakába.

Ezen a világon az ember egyetlen biztosítéka a tudása, tapasztalata és tehetsége.

Ahhoz, hogy a könyvek értelmet kapjanak te kellesz. A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa.

2008. október 23., csütörtök

Tapadj a célra!

Keith Ellis: Csodalámpa
(1. rész)

A Csodalámpa egy célkitűzési könyv azoknak, akik utálnak célokat kitűzni.

A célok megmutatják, hogyan juthatsz el oda, ahova menni akarsz, de gyakran nem adnak elég támogatást ahhoz, hogy elindulj. Vágyaink különbözőek.
Olyan a hatásuk, mintha a szentjánosbogár fényéhez szokott szemedbe villámfény villanna.

A csodalámpa-módszer

Az álmok – célok, csak éppen igaziak, szépek, hanggal, képekkel, színekkel.
A célok megmutatják, mit kell tenned, de rendszerint nincs bennük serkentőerő, ami segít is elérni őket. Az álmok egészen mások. Igazi erejük van, a száraz célok olyanok hozzájuk képest, akár a szentjánosbogár csöppnyi fénye a villámláshoz képest. Az álmok hagynak álmodozni. Hagynak szárnyalni. Végtelen lehetőségeket és legyőzhetetlen erőt adnak neked, ami bármire képessé t esz, amire csak vágysz.
Ha azt akarod, hogy működjenek körülötted a dolgok, ne csak céljaid elérésére törekedj,
hanem álmaid valóra váltására.


Amikor reggel kipattansz az ágyból, lehet, hogy ezt gondolod:

Ma céljaim elérésén fogok munkálkodni!

Vagy pedig ezt:

Ma megvalósítom az álmaimat!

Szerinted melyik gondolatnak van nagyobb ereje?


Keith Ellis a könyvben alkalmazható stratégiát mutat be. Egy módszert kínál arra, hogy elérd, amire vágysz, a múltadra, az életkorodra, körülményeidre való tekintet nélkül.


Az ok-okozat törvénye:

Nincs okozat ok nélkül, és az ok mindig megelőzi az okozatot. Egyszerű, kikerülhetetlen törvény.

Ki állna oda egy szántóföld elé. És követelne termést anélkül, hogy előbb elvetne valamit? Egyetlen normális ember sem. De ugye az ismerős, hogy valaki anélkül vágyott sikerre és elismerésre, hogy előzőleg hajlandó lett volna a kellő időt és erőfeszítést a munkába fektetni?

Az ok-okozat törvénye szerint az első mindig a befektetés, és csak ezután jöhet a megtérülés.


Egy nagyon fontos döntés!

Ok akarsz lenni vagy okozat?

Ha az okot választod, akkor te irányítod a dolgokat.

Ha az okozat – akkor beletörődsz mindenbe, amit a sors rád mér.


Ha úgy döntesz, hogy inkább ok szeretnél lenni, akkor te leszel életed főhőse, ha beéred az okozatsággal, akkor a kívülálló néző szerepére kárhoztatod magad.

Olyan ez, akár a szög és a kalapács viszonya –
az egyik cselekszik, a másik elszenvedi a cselekményt.

A Csodalámpa azoknak szól, akik a maguk részéről szívesebben lennének kalapácsok, mint szögek. A csodalámpa-módszer megmutatja, hogyan bírjuk munkára azon okokat, melyek a kívánt okozathoz vezetnek.

  1. Tapadj a célra!
  2. Cselekedj!
  3. Irányítsd fejlődésed!
  4. Tarts ki!


Első lépés: Tapadj a célra!

„Ura vagyok földnek, levegőnek és a vizek hullámának,
de szolgája a Lámpának, és neked, Gazdám.
Mondd hát gazdám, mit kívánsz?”

Ez az erő ott lakozik az emberi agyban. Neked is van saját agyad. SZABAD ÉS BÜSZKE.
Te vagy az egyetlen birtokosa, az egyetlen, aki megidézheted erejét, azt a bizonyos szellemet.

Talán az emberiség legnagyobb igazsága, hogy mindenki képes valami rendkívülit véghezvinni, ha van valami rendkívüli véghezvinnivalója. Amint egyszer eldöntöd, hogy mit is akarsz igazából, a többi dolog rögtön a helyére kerül. Minden reggel úgy ébredsz, hogy tudod, van értelme felkelned az ágyból. Az életed értelmet nyer, mert értelmes munkával töltöd ki. Végre ki tudod használni a tehetségedet, az idődet és a lehetőségeidet, mert van már valami célod.

Találd ki, hogy mit is akarsz. Nem azt, amit akarnod kellene, vagy azt, amit valaki más akar tőled, hanem azt, amit te a szíved legmélyén akarsz magadtól. A legegyszerűbb módja, hogy megtudd, mit is akarsz magadtól az, hogy megkérdezed magad. A módszer neve ötlethajsza.


Tényleg megéri neked?

Megkaphatsz bármit, ha hajlandó vagy megadni az árát. Azon elhatározásod, hogy te igenis megfizeted az árát, adja neked az erőt ahhoz, hogy valóra válthasd kívánságod. Az ár az ok, a kívánság az okozat. Add meg az árát, és a kívánságod teljesül.

Keress olyan kívánságot, ami megéri az árát. Egy vágy teljesüléséhez olyanná kell válnod, aki a vágyat teljesíteni képes, a létező legnagyobb ajándékot adja neked: a fejlődést.

Óvakodj minden olyan kívánságtól, ami azzá tesz, akivé soha nem akarnál válni. Ez az ár túl magas.


Tedd meghatározhatóvá kívánságod!

A titok a következő: ne csak kívánjunk, tegyük is meghatározhatóvá a kívánságunkat. A kívánság ereje abból fakad, ahogyan bemutatjuk tudatunknak és tudatalattinknak.

Lépései:

Írd le! Ügyelj a részletekre! Tűzz ki egy határidőt! Tedd mérhetővé! Csak olyasmit kívánj, amit befolyásolni tudsz! Azt kívánd, amit szeretnél, ne azt, amit nem! Kezd úgy a kívánságot: „úgy döntöttem, hogy…”! Használd fel érzelmeidet! Légy rövid! Higgy benne! Cselekedj azonnal!

Tervezz!

Egy jó terv képes rávenni, hogy még a legjelentéktelenebb részletekre is kellően odafigyelj, mert beilleszti őket a végső egészbe. Erőt ad, hogy képes légy minden energiádat és figyelmedet az éppen aktuális lépésre összpontosítani, hisz minden lépésről tudod, hogy közelebb visz végső célodhoz.


"A Csodalámpa fantasztikus. Hasznos, érthető, szórakoztató olvasmány.
Szinte minden oldala tele van emlékezetes, kitűnő tanácsokkal." (Robert Guthrie)

(folyt. köv.)

1 megjegyzés:

Jóska írta...

Szia Petra! Van egy rádió műsorom, amely most a célkitűzésekkel foglalkozik. Van kedved elmondani a műsorban, hogy neked hogy jött be, és miben a segitett a Csodalámpa könyv?

A tudás a legnagyobb gazdagság. A nem tudás a legnagyobb kockázat. (Robert T. Kiyosaki)
"Gondolatainkon múlik, hogy mit akarunk. Tetteinken múlik,hogy mit kapunk." (Big Al)

Tanulj a tegnapból, élj a mának, és remélj a holnapnak! A legfontosabb, hogy sose szűnjünk meg kérdezni. (Albert Einstein)