Szeretek olvasni! - A sikeres és tartalmas élet titka a fejlődés.

A világ megváltozott, és folyamatosan változik, nekünk is folyamatosan változni kell vele. A 21. századra eljutottunk az információ forradalmához. Az információs forradalom korában a tudás vált a teljesítmény elsőrendű és legértékesebb tényezőjévé. A munkaerő korszakából átléptünk az ész korszakába.

Ezen a világon az ember egyetlen biztosítéka a tudása, tapasztalata és tehetsége.

Ahhoz, hogy a könyvek értelmet kapjanak te kellesz. A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa.

2008. október 31., péntek

Keith Ellis: Csodalámpa
(2. rész)


Második lépés: Cselekedj!

A kívánság egy önbeteljesítő jóslat. (Alan Ellis)


Tehetetlenség

A tervezés adja meg kívánságod formáját, a cselekvés visz bele életet. Amikor cselekszel, egy óriási lépést teszel kívánságod átgondolásától az átélése felé. Ahhoz, hogy megtehesd ezt a lépést, le kell küzdened a természet egyik legnagyobb erejét: a tehetetlenséget.

Tedd meg az első lépést, és így meglesz a lendületed ahhoz, hogy megtehesd a következőt. A titka az, hogy annyira egyszerűnek, könnyűnek kell lennie, hogy egyszerűen ne legyen okod kitérni előle.


Szokások

A legkönnyebb dolog a világon megszokásból cselekedni. A legkönnyebb módja kívánságod valóra váltásának, ha szokásoddá teszed azon dolgokat, amelyeket amúgy is meg kell tenned.

Úgy vehetsz fel új szokásokat, ahogy felvetted a meglévőket – ismétlés útján.


A komfortzóna

Ahhoz, hogy átalakítsd a komfortzónád, egyszerűen csak meg kell változtatnod a beállításokat a fejedben. Ha átalakítottad a dolgokat belül, a külvilág követni fogja a változtatásokat. Akár egy szokásodat, akár a komfortzónádat akarod megváltoztatni, tudnod kell azt, hogy a változtatás folyamata kényelmetlen. Ezt fogd fel annak az örömteli jeleként, hogy még mindig élsz, még mindig energikus vagy, még mindig fejlődsz. Pártold a változást, fogadd el a kényelmetlenséget, törekedj a fejlődésre. Ha megteszed, komfortzónád kitágul, hogy kívánságaid teljesüljenek.


Az idő

Kétféle idő van.

Az egyiket az határozza meg, hogy egy nap hány órát vagy hajlandó áldozni egy adott dologra. Ez a függőleges idő.

A másikat az, hogy hány napot szánsz rá. Ez a vízszintes idő.

A legtöbb függőleges idő ami fölött rendelkezhetsz, 24 óra, hiszen ennyiből áll egy nap. A vízszintes idő esetében tiéd az egész életed.

Mit gondolsz, melyik idő fontosabb?

Bizonyos dolgokhoz függőleges idő kell, másokhoz vízszintes. Megtalálni a feladathoz illő időfajtát fél győzelem. Azon dolgoknak, amelyeket az életben el akarsz érni, a zöme könnyebben és élvezetesebben érhető el, ha sok időt szánsz rájuk, és nem egyszerre akarsz túllenni rajtuk.

Kellő idő alatt még a közönséges erőfeszítés is hozhat különleges eredményt.


Problémák

A problémák az élet jelei. Tehát ne akard azt, hogy kevesebb problémád legyen, hanem akard azt, hogy ügyesebben tudd megoldani őket.

Döntsd el, hogy mi a megoldandó probléma!

Válaszd ki a megoldást!
(Ha kiválasztottad az elérendő célt, akkor ki tudod választani az oda vezető utat.)

Tedd meg a szükséges lépéseket a probléma megoldásához!


Segítség

Te, és csak te felelsz kívánságod megvalósulásért. A siker egyedül rajtad áll vagy bukik. De legfőbb erőforrásaid a társaid. Minden erőforrásodat megsokszorozhatod azáltal, hogy másokat is bevonsz. Mások rendelkezhetnek olyasmikkel, amivel te nem. Azzal, ha bevonsz másokat, az ő forrásaikat saját forrásaiddá teszed. (Kérésed legyen konkrét. Attól kérj, aki adhat. Intézd úgy, hogy annak is megérje, akitől a segítséget kéred. Légy őszinte. Addig kérj, amíg nem kapsz.)


Harmadik lépés: Irányítsd a fejlődésed!

Fókusz, összpontosítás

Az összpontosítás azt jelenti, hogy a kívánságod teszed az első helyre, megelőzve minden más, a figyelmedre számot tartó dolgot. Minden nap biztosíts időt a kívánságod számára. Ez nem azt jelenti, hogy fel kell adnod minden mást, hanem egyszerűen csak azt, hogy nem hagyod, hogy bármi miatt is fel kelljen adnod a kívánságodat.

Tartsd a kívánságod szem előtt!

Erősítsd meg a kívánságod!


Kapcsolat

Amikor érzelmileg kötődsz a kívánságodhoz, akkor a sikerélmény azonnali. Nem holnap jön. Nem is jövőre. Most azonnal. Nem kell késleltetned az elismerést. Nem kell várnod a dicséretre. Minden megtett lépéssel átengeded magad a jól végzett munka örömének. Szemedet folyamatosan a végső célon tartod, és így megízlelheted a sikert már az oda vezető úton is.


A megfelelő térkép

A Csodalámpa-terved nem más, mint egy térkép a sikerhez:

Kézzelfogható-e a kívánság?

Arra hajtasz, mait akarsz, vagy amit nem akarsz? Eléggé konkrét vagy-e? Olyasmit kívánsz, amit befolyásolni tudsz?

Tényleg a kívánságod a legfontosabb dolog számodra?

Biztos vagy benne, hogy a kívánság megéri az árát?

Miből fogod tudni, hogy teljesült a kívánságod?

Eléred a kitűzött mérföldköveket?

A terved oda visz, ahová menni akarsz?

Mit kellene másként csinálnod?


Negyedik lépés: Tarts ki!


Kitartás

A végső siker a kitartásodon múlik. Elszántad magad arra, hogy végigmenj az úton? Akkor sikerülni fog. Akkor is ki fogsz tartani, amikor a többiek már feladnák? Akkor sikerülni fog. A siker a megalkudni nem hajlandók kiváltsága. Tarts ki, amíg meg nem kapod amit akarsz, és akkor mindig megkapod, amit akarsz.

Hit

Szándékunk feladásának leggyakoribb kiváltója – hitünk elvesztése. Vagy nem hiszünk többé, hogy sikerülhet, amit csinálunk, vagy nem hiszünk benne, hogy a siker megéri a fáradtságot. Így vagy úgy, de ha egyszer elveszítettük a hitünket, elveszítjük a folytatni akarást is.

A hit a kitartás alapja.
Hit nélkül nincs miért befejezni egy megkezdett munkát.
Hittel viszont nincs miért abbahagyni.

A kitartás a hitből fakad. A siker pedig a kitartásból.


Az álmok tényleg valóra válnak, ha valóra váltod őket.

"Leghőbb kívánságom az, hogy bár évekkel korábban találtam volna rá erre a könyvre."
(Craig Landrum)


A Csodalámpa megmutatja, hogyan fogalmazhatod meg vágyaidat, és hogyan válthatod őket biztosan valóra - akárhonnan származol, akárhány éves vagy, akármilyenek a körülményeid.

Nincsenek megjegyzések:

A tudás a legnagyobb gazdagság. A nem tudás a legnagyobb kockázat. (Robert T. Kiyosaki)
"Gondolatainkon múlik, hogy mit akarunk. Tetteinken múlik,hogy mit kapunk." (Big Al)

Tanulj a tegnapból, élj a mának, és remélj a holnapnak! A legfontosabb, hogy sose szűnjünk meg kérdezni. (Albert Einstein)