Szeretek olvasni! - A sikeres és tartalmas élet titka a fejlődés.

A világ megváltozott, és folyamatosan változik, nekünk is folyamatosan változni kell vele. A 21. századra eljutottunk az információ forradalmához. Az információs forradalom korában a tudás vált a teljesítmény elsőrendű és legértékesebb tényezőjévé. A munkaerő korszakából átléptünk az ész korszakába.

Ezen a világon az ember egyetlen biztosítéka a tudása, tapasztalata és tehetsége.

Ahhoz, hogy a könyvek értelmet kapjanak te kellesz. A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa.

2008. szeptember 1., hétfő

Napoleon Hill: Gondolkozz és gazdagodj!
(1. rész)

  • Mi az, ami lehetővé teszi, hogy az egyik ember töretlenül előrejusson, alkosson, gyarapodjék és megtalálja a boldogságát - míg a másik egy-két próbálkozás után megfeneklik, és semmire sem viszi?
  • Mi az, ami lehetővé teszi, hogy az egyik ember eredményesen fejlessze emberi kapcsolatait, növelje befolyását - míg a másik képtelen erre?
  • Mi az, ami az egyik ember számára lehetővé teszi, hogy álmaihoz utat találjon a problémák és akadályok dzsungelén át is – míg a másik vak elszántsággal küzd, és nem jut semmire?


Hogy született meg ez a könyv?

Sok évvel ezelőtt Andrew Carnegie, a világ egyik leggazdagabb embere vendégül látta a könyv szerzőjét. Carnegie a siker titkáról filozofált. Az akkor alig húszéves Hill ott hallott először a Titokról. Az eredmény: Carnegie megbízza őt, tanulmányozza, hogyan működik másoknál a Titok, tapasztalatait összegezve dolgozza ki a siker filozófiáját, fejlesszen ki egy Mestermódszert, és hasznosításra nyújtsa át a világnak.

A Gondolkozz és gazdagodj! feltárja a Titkot, és megadja a módszert. A könyv pozitív hatást gyakorol a kezdeményező, vállalkozó magatartás elterjedésére. Sok embert ösztönzött már arra, hogy gazdagságra tegyen szert és sikeres legyen pályáján.


Minden teljesítmény, minden munkával megszerzett gazdagság kezdete egy gondolat volt!


A könyvben tényekről van szó, nem pedig kitalált dolgokról. Célja az, hogy olyan egyetemes igazságot tárjon fel, amely által mindazok, akik készek a fogadására, megtudhatják, mit kell tenniük és hogyan kell tenniük. Megkapják azt az ösztönzést is, amely szükséges, hogy elkezdjék.


A könyv 13 lépésben tárgyalja a módszert, és segítséget nyújt mindazoknak, akik készek a siker útjára lépni.


Első lépés

A vágy – Minden eredmény kiindulópontja

A kívánás nem hozza meg az eredményeket és a gazdagságot. De ha olyan mélyen vágyunk valamire, hogy az magával ragadja egész gondolkodásmódunkat, egész lelkünket, akkor - ha megtervezzük a módját, ahogy szert tehetünk rá, és állhatatosan kitartunk a terveink mellett, olyan állhatatossággal, ami nem ismeri el a kudarc lehetőségét - ez meg fogja hozni a kívánt eredményt.

Az új és a jobb dolgok iránti igény mögött egyetlen dolog húzódik meg, ami elengedhetetlen a nyeréshez: a világos, határozott cél, annak pontos ismerete, hogy mit akar az ember,
és az az égő vágy, hogy birtokolja azt.

Különbség van aközött, hogy kívánunk egy dolgot, vagy készek vagyunk a fogadására, amíg nem hisz abban, hogy képes elérni azt. A lelkiállapotot, a gondolkozásmódot a hitnek, a meggyőződésnek kell jellemeznie!

A léleknek nincsenek korlátai, csak amiket annak ismerünk el.


Második lépés

A hit – A vágy képi megjelenítése és a hit, hogy elérhetjük

A hit olyan lelkiállapot, amit önszuggesztióval létrehozhatunk magunkban.

A hit a gazdagság megszerzésének kiindulópontja.

A hit minden „csoda” és minden olyan titok alapja, ami a tudomány eszközeivel nem elemzhető.

A hit a kudarc ellenszere.

A hit az az elem, ami imádsággal ötvözve lehetővé teszi számunkra, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljünk a Végtelen Intelligenciával!

Az érzelmek, vagy másként a gondolatok érző része az a tényező, amely erőt és életet kölcsönöz a gondolatnak.

Mind a szegénység, mind a gazdagság a gondolat és hit szülötte.


Harmadik lépés

Az önszuggesztió – A tudatalatti befolyásolásának eszköze

Uralkodó gondolatainkon keresztül, amelyeknek megengedjük, hogy megmaradjanak a tudatos agyban, az önszuggesztió akaratlagosan eljut a tudatalattidba, és e gondolatok révén befolyásolja azt.

Szavaiddal érzelmekkel és érzésekkel kell ötvöznöd. A tudatalattid olyan gondolatokat ismer fel és olyan gondolatok hatására lép működésbe, amelyeket jól ötvözöl érzelmekkel és érzésekkel.

Az, hogy milyen mértékben leszel képes alkalmazni az önszuggesztió elvét, nagyrészt attól függ, hogy képes vagy-e olyan állhatatosan koncentrálni egy vágyadra, hogy az egy idő múlva magával ragadja egész lényedet.

Minden szerencsétlenség magában hordozza egy nagyobb előny csíráit!


Negyedik lépés

A szaktudás – Személyes tapasztalat vagy megfigyelés

Műveltnek azt az embert nevezzük, aki olyan mértékben fejlesztette ki szellemi képességeit, hogy képes elérni mindent, amit akar, vagy annak egyenértékű megfelelőjét, anélkül, hogy ezzel megsértené mások jogait.

Milyen ismeretekre van szükséged? Honnan szerezheted meg a szaktudást? A legfontosabbak:

Saját tapasztalataid és képzettséged

Egyetemek és főiskolák

A másokkal való együttműködésen keresztül elérhető tapasztalatok és képzettség

Nyilvános könyvtárak

Speciális tanfolyamok

A megszerzett tudást rendezni és alkalmazni kell: gyakorlati tervek formájában meghatározott célra kell bevetni. A tudásnak csak akkora értéke van, amennyit nyerhetünk vele, valamilyen értelmes cél megvalósítására alkalmazva.

A tudás kikövezi a gazdagsághoz vezető utat – ha tudod,
hogy melyik úton indulj el!


Ötödik lépés

A képzelet – az agy műhelye

A képzelőerő két formában működik:
Az egyik az ún. „szintetikus képzelet” a másik pedig az „alkotó képzelet”.

Szintetikus képzelet: Ennek segítségével az ember képes ismert fogalmakat, gondolatokat vagy terveket újszerűen kombinálni. Ez a képesség semmit sem alkot. Ez csupán feldolgozza azokat a tapasztalatokat, ismereteket és megfigyelésekeet, amelyeket belé táplálnak.

Alkotó képzelet: Az alkotó képzelet segítségével a véges emberi értelem közvetlen kapcsolatba kerül a Végtelen Intelligenciával. Ez az a képesség, amely lehetővé teszi, hogy megszülessenek a sugallatok, a megérzések. Ez az a képesség, amellyel az ember hozzájut az alapvetően új gondolatokhoz.

Tehát a képzeletnek két fajtáját használhatod fel. Gyakorlattal ezek képesek úgy együttműködni, hogy hatásuk ellenállhatatlan lesz.

Még a legokosabb szerszám is egy hozzáértő emberre vár, aki tudja,
hogyan kell bánni vele.

(folyt. köv.)

6 megjegyzés:

VESZÉLY FILOZÓFUSA írta...

"Az ember nem a körülmények, hanem az általa választott hozzáállás folytán boldog!"
/Hugh Downs/

"Az egyetlen dolog, amit az emberi természetről biztosan tudunk,az, hogy változik." /Wilde/

"Az ember sohasem csak önmaga: inkább kombinációja mindazoknak, akikkel valaha dolga volt."
/A. S. Neill/

JuliusC írta...

Nagyon birom az ilyen konyveket, pont olyan mitna Norbi titok. Persze Napoleon Hill megtalalta a meggazdagodas modjat, irt egy (aztan több) konyvet a meggazdagodasrol! :)

Szerintem mar az elso resz vegkovetkeztetese is hulyeseg:
"A léleknek nincsenek korlátai, csak amiket annak ismerünk el."
A mondat elso fele is vitathato lenne, de maradjunk annyiban, hogy ez az objektiven nehezen belathato, vagy cafolhato, igy marad hit kerdese. Viszont a testunknek rengeteg korlatja van, abba viszont a lelek ujra es ujra bele-bele fog utkozni.

Az egesz konyv lenyeg ekepp summazhato: Ha egyetlen dologra teszel fel MINDENT, akkor amit elterveztel elered, es atomgazdag leszel (ha ez volt a Cel). Szerintem ez nem elegseges feltetel, csak szukseges. Ha a konyv szerzoje is igy gondolta, akkor egy velemenyen vagyunk, csak az a baj hogy a koynve inkabb azt sugallmazza, hogy ez szukseges es elegseges is.

Balázsik Gábor írta...

Egyetértek JuliusC-vel. Hill meggazdagodott a könyveiből, Sok millió ember elolvasta és nem gazdagodott meg. Miért? Mert nem jó a könyv. Vagy nem jól van megírva, tehát nem lehet az alapján meggazdagodni, vagy eleve nem csak és teljességgel felsorolt jó dolgok vannak benne. Pl. szaktudás: vegyünk egy utcaseprőt. Hány utcaseprő lett milliomos abból, hogy kiválóan tudott utcát seperni? Ha jó lenne a könyv, akkor lépésről lépésre le lenne írva, hogy mit és hogyan kell tenni. De még a lényeg sincs megfelelően kiemelve. Ti. a szolgálat és a hit. Amit egyébként már Jézus is elmondott a Bibliában 2000 évvel ezelőtt: Aki közületek az első akar lenni, legyen mindenkinek a szolgája! És Minden lehetséges annak, aki hisz.

Balázsik Gábor írta...

Egyébként, mit akarsz ezzel? Bemásolod az egész könyvet?

Unknown írta...

Miért nincs folytatás? Hol az állhatatosság?

Unknown írta...

Miért nincs folytatás? Hol marad az állhatatosság?
Egyébként vannak benne jó és használható gondolatok, én most olvasom de ez a szextranszmutációs rész teljesen kiakaszt...

A tudás a legnagyobb gazdagság. A nem tudás a legnagyobb kockázat. (Robert T. Kiyosaki)
"Gondolatainkon múlik, hogy mit akarunk. Tetteinken múlik,hogy mit kapunk." (Big Al)

Tanulj a tegnapból, élj a mának, és remélj a holnapnak! A legfontosabb, hogy sose szűnjünk meg kérdezni. (Albert Einstein)